New York

New York är en helt unik stad som vissa älskar och andra avskyr. För oss svenskar är New York ett av våra mest populära resmål och många väljer att åka hit gång på gång.

Om du aldrig varit i New York tidigare kommer du antagligen spendera den mesta av tiden på Manhattan. Det är här de mest ikoniska av New Yorks byggnader finns och även majoriteten av det mest populära sevärdheterna. Manhattan är dock en relativt liten del av New York.

Stadsdelar i New York

New York City är uppdelat i fem stadsdelar, så kallade boroughs. Dessa är:

  • Manhattan
  • Brooklyn
  • Queens
  • Bronx
  • Saten Island

New York Boroughs

Manhattan är tveklöst mest populärt bland turister men det finns mycket att se i övriga New York. En populär del av Brooklyn, som är den borough där det bor mest människor, är Williamsburg. Williamsburg har de senaste 10-15 åren utvecklats till ett av de absolut trendigaste områdena i hela New York och erbjuder både bra shopping och restauranger.

I stadsdelarna Queens och Staten Island finns i ärlighetens namn inga större attraktioner för de som vill se det bästa av New York. Ett besök till Staten Island med Staten Island Ferry kan dock rekommenderas då båtturen i sig är en fantastiskt upplevelse som ger dig en bra utsikt över Frihetsgudinnan. Turen är dessutom gratis.

Sevärdheter i New York

Det finns massor av saker att se och göra under ett besök i New York. Är du här för första gången kan det dock räcka med att promenera längs med gator och avenyer på Manhattan. Nedan listas några av de mest populära sevärdheterna i New York.

Central Park

Central Park är en fantastisk park belägen mitt på Manhattan. Som du snabbt kommer märka är Central Park väldigt stor och passar utmärkt för en längre promenad och en stunds avkopplingen från det minst sagt uppskruvade tempot på Manhattan.

Top of the Rock

Top of the Rock ligger vid Rockefeller Center och har en fantastiskt utsiktsplats. Härifrån har du en fantastiskt utsikt över hela Manhattan och även övriga delar av New York samt delar av New Jersey. Observera att Top of the Rock är en mycket populär destination för många turister vilket medför att det kan vara långa köer men lite väntan är det definitivt värt.

Top of the Rock, New York
Top of the Rock

MoMA – Museum of Modern Art

Det finns massor av bra museum i New York och det kan vara svårt att välja vilka man vill besöka om man har ont om tid. Ett säkert kort är MoMA som är ett av världens mest kända och inflytelserika konstmuseum. MoMA ligger på Manhattans 53e gata (mellan 5e och 6e avenyn) och ska du bara besöka ett museum under din vistelse i New York är de MoMA som gäller.

Om du är intresserad av flera tips på sevärdheter i New York hittar du många bra tips här.

Hotell i New York

Det flesta som besöker New York väljer att bo på ett hotell på Manhattan. Manhattan i sig är dock väldigt stort och söker du på ”Hotell New York” kommer du snabbt märka att det finns ett enormt utbud av hotell i alla prisklasser.

Ett säkert tips är att välja ett hotell i närheten av Times Square. Härifrån har du nära till det mest kända platserna på Manhattan och standarden är också för det mesta bra. Det kan dock vara värt att noga kolla diverse recensioner av de hotell du är intresserad av innan du gör din bokning. Ett annat tips är att kolla med vänner och bekanta. Många svenskar besöker som sagt New York och oddsen är antagligen väldigt bra på att det finns någon i din vänskapskrets som kan ge dig ett bra tips på ett hotell i New York.

Lycka till!