Västkusten

Den svenska västkusten är en av de populäraste destinationerna i Sverige under sommaren och det är inte bara svenskar som tar sig hit. Det är dock inte bara en ort som lockar besökare utan flera mindre och ett par större.

Västkusten sträcker sig från Hallands gräns mot Bjärehalvön i söder till Bohusläns kust i norr. Den största och mest välbesökta orten längs med det som kallas Västkusten är Marstrand. Närheten till Göteborg och flera stora seglingstävlingar har gjort Marstrand till ”elitens” favoritdestination. Många som tar sig till Marstrand med båt gör dock flera stopp längs med kusten och valet av stopp beror på vad som ligger i ditt intresse. Några av populäraste stoppen längs med Västkusten brukar vara Smögen, Kungshamn, Grebbestad och Fjällbacka. Det finns självfallet massor av andra smultronställen och diverse naturhamnar.

vastkusten

Smögen och Kungshamn

Smögen och Kungshamn ligger strax norr om Lysekil i Bohuslän och är självklara stopp för många seglare under sommaren. Även om Smögen och Kungshamn ligger väldigt nära varandra skiljer de sig ganska mycket åt. Smögen är mer eller mindre synonymt med party och det självklara valet för många ungdomar. Kungshamn är däremot betydligt lugnare och lockar barnfamiljerna i mycket större utsträckning.

Hotell i Smögen och Kungshamn

De flesta som besöker Smögen och Kungshamn bor i sina båtar i respektive gästhamn. Det finns dock flera hotell även om det i regel är av den mindre sorten. Hotellen blir därför snabbt fullbokade under sommaren men är du ute i god tid ska det inte vara några större problem. Utöver hotellen i Kungshamn finns det även goda möjligheter till camping om det är ett alternativ för dig.

Fjällbacka

Fjällbacka anses av många vara den mest idylliska orten längs med Västkusten. Det lilla fiskarsamhället är idag mest inriktat på turism men många av de gamla fiskebodarna finns fortfarande kvar. I Fjällbacka finns det också flera ansedda restauranger som gör att ett stopp här är självklart för många av de som är bekanta med Västkusten.

Hotell i Fjällbacka

Även i Fjällbacka är det vanligast att du bor i din båt i gästhamnen. Det är dock relativt enkelt att ta sig hit landvägen vilket gör att det finns ett helt ok utbud av hotell och vandrarhem i Fjällbacka.

Ta sig runt

Även om Västkusten bäst upplevs med båt går det bra att ta sig till många av orterna med bil. Du missar dock den fantastiska skärgården så om du inte har en båt eller inte kan navigera den själv finns det gott om researrangörer som kan hjälpa dig.
Lycka till!